Feiten over complicaties bij diabetes

  • Uit onderzoek blijkt dat 70% van mensen met T1D problemen hebben met het combineren van diabetes en werk. Onderzoek onder 2500 werkende mensen met T1D in Finland (Diabetestype1.nl 4 augustus 2017). Veel mensen gaan op hun werk 'boven de 8 zitten' omdat ze zich geen hypo (suikertekort) kunnen veroorloven. 
  • Slechts 30% van de mensen met T1D slaagt erin om een HBA1c (gemiddelde bloedsuikerwaarde) te bereiken tussen 4-7. Er is een zeer grote verscheidenheid tussen mensen met T1D qua oorzaak, beloop, inregeling en complicaties (Symposium Diabetesfonds Leiden 12 april 2018).
  • Mensen met T1D hebben grote kans op complicaties. Het percentage is afhankelijk van het aantal jaren diabetes. Hart en bloedvaten (10%), ogen (46% en 82% na 20 jaar), nieren (30-40%), zenuwen (28%). Ook hebben mensen met T1D significant meer kans op problemen met gewrichten/ voeten en met een depressie. Ook diabeten met type 2 hebben kans op veel van deze complicaties (Bron: DIABC 2017, no 4).
  • Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die iedereen kan krijgen. Diabetes type 1 wordt door het eigen afweersysteem veroorzaakt. Normaal ruimt het afweersysteem alleen schadelijke indringers op die in het lichaam binnendringen. Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem de cellen die insuline maken aan. Dit zorgt ervoor dat het lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt om de bloedglucosewaarden op peil te houden. (Bron: informatiebrochure Inreda).
  • In China overlijden 9,2% van de met Corona geïnfecteerde mensen als ze diabetes hebben (bron: Volkskrant 13-3-2020) PS. Later bleek dit bericht te gaan over mensen met type 2 diabetes. Bij mensen met type 1 diabetes kan besmetting ook ernstiger uitpakken afhankelijk of ze al complicaties hebben. .